Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Γιατί είναι σημαντικό το καλό συγκινησιακό κλίμα στην ομάδα και πως επιτυγχάνεται; 


Το καλό συγκινησιακό κλίμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην ομάδα και αυξάνει την αποτελεσματικότητα της μάθησης. Οι εκπαιδευόμενοι αισθάνονται πιο ασφαλείς να συμμετέχουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Με αυτόν τον τρόπο οι απόψεις που ακούγονται στην ομάδα χαρακτηρίζονται από ποικιλία και πλούτο. Το καλό κλίμα εξασφαλίζει ένα φιλικό περιβάλλον, ζεστό και επιτρεπτικό ενώ ένα καλό κλίμα οδηγεί σε ένα ψυχρό, τυπικό ή και ακόμη εχθρικό περιβάλλον μάθησης.

Σημαντικό στοιχείο είναι ο αλληλοσεβασμός και η αλληλο-αποδοχή μεταξύ των εκπαιδευομένων αλλά και μεταξύ του εκπαιδευτή και των εκπαιδευόμενων. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι πρέπει να γίνεται αποδεκτή η διαφορά μεταξύ των μελώ της ομάδας αλλά και να αξιοποιείται. Τα μέλη της ομάδας πρέπει να αισθάνονται ελεύθερα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους αλλά και να συμμετέχουν ξεπερνώντας πιθανούς φόβους και άγχη.
Ο εκπαιδευτής πρέπει να προσπαθεί να εμπλέξει όλους του εκπαιδευόμενους έτσι ώστε να αξιοποιήσει τις ικανότητές τους μέσα από κατάλληλες δραστηριότητες. Κάθε μέλος μπορεί να συνεισφέρει στην ομάδα και αυτό πρέπει να γίνεται κατανοητό. Οι ενεργητικές τεχνικές είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην εκπαίδευση ενηλίκων και για αυτό το λόγο πρέπει να δίνονται εσωτερικά κίνητρα συμμετοχής και να γίνεται προσπάθεια να μειωθεί η τυχόν αντίδραση των εκπαιδευομένων σε αυτές τις μεθόδους. Οι δραστηριότητες πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στα ενδιαφέροντα των εκπαιδευομένων, να αποτελούν δημιουργικές προκλήσεις στις οποίες μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου