Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Τι εννοούμε με τον όρο ενήλικος.


Τυπικά ο όρος ενήλικος χρησιμοποιείται για να περιγράψει το στάδιο της ζωής του ατόμου, στο οποίο έχει απομακρυνθεί από την παιδική και εφηβική ηλικία και απολαμβάνει διάφορα προνόμια, όπως δικαίωμα ψήφου, κτλ. Ωστόσο, η ηλικία δεν είναι το μόνο χαρακτηριστικό που καθορίζει την ενηλικιότητα. Άλλωστε, ανάλογα με τη χώρα μπορεί να διαφέρει η ηλικία, πέρα από την οποία το άτομο θεωρείται ανήλικο. Στην Ελλάδα, ισχύει το 18ο έτος

Ωστόσο, η ενηλικότητα δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την ηλικία αλλά με την κατάσταση ωριμότητας στην οποία βρίσκεται. Για παράδειγμα ένα ενήλικο άτομο θα πρέπει να είναι σε θέση να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του, χωρίς να βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των κηδεμόνων του, να είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο, να σχεδιάζει το μέλλον του, να είναι υπεύθυνο απέναντι στα προβλήματα και στις υποχρεώσεις της ζωής.
Περαιτέρω το ενήλικο άτομο μπορεί να έχει δημιουργήσει δική του οικογένεια ή να ζει μόνο του και να συμμετέχει στον επαγγελματικό στοίβο.
Ως εκ τούτου, εκτός από την ηλικία μερικά κριτήρια που προσδιορίζουν την ενηλικότητα είναι η αυτονομία, ο αυτοπροσδιορισμός και η ωριμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου